Per Eklund

Huvudsnittet är färgat av grafit. Kapitälband av rött skinn.

Järnbruksminnen – inbunden som millimeterband

Under andra världskriget var tillgången på skinn minimal. Under den tiden utvecklades så kallade millimeterband, där ryggskinnet bara gick en millimeter upp på pärmen och de skyddande skinnhörnen var också minimala.

Här har ett exemplar av boken Järnbruksminnen, en i serien av böcker med minnen och berättelser från olika yrken. De gavs ut av under 1950-talet med den legendariske folklivsforskaren Mats Rehnberg som redaktör. Försättspapperet är rött som en anknytning till  fackföreningslivet.       

Huvudsnittet är färgat av grafit och i snittet finns instämplat det urgamla kemiska tecknet för järn, som kom att bli ett tecken för järnhantering. Omslaget i den gamla pappersboken, pryds av en målning från ett järnbruk målat av Albin Amelin. Kapitälband av rött skinn.

Låda till psalmbok

En psalmbok från 1858 som tillhört Olivia Åström. Väl använd och mödosamt ihopsydd i ryggen av tidigare ägare. Psalmboken har fått en låda i en färg som angränsar till psalmbokens färg. Violett är inom kyrkan botgöringens färg och aktuell under adventstid och fastetid.

Den röd/svarta är i första hand anarkismens färg, en liten blinkning till ägaren till boken som alltid gick sina egna vägar.

Låda till Karl Marx Pääoma

För många familjer har en släktbibel fyllts med information om barnens födsel, om vikt och längd och kanske annan viktig information.

Ägaren av denna bok har gjort detsamma. Här står barnen och barnbarnen noterade. Men det är inte en släktbibel, utan Kapitalet av Karl Marx.

Den är på finska och heter därmed Pääoma och är mycket väl använd. Boken har lagats och fått en skyddande låda i svart och rött. Den röda färgen är socialismens färg. Den röd/svarta är i första hand anarkismens färg, en liten blinkning till ägaren till boken som alltid gick sina egna vägar. 

Hårda pärmar, platt rygg och klotomslag.

Lokalhistoriska böcker med klotomslag

Två lokalhistoriska böcker som behandlar gruvarbetarområdet Elsborg i Falun och ombyggnaden av Stora Tuna kyrka. De har tidigare haft ett enkelt pappersomslag. Här har de fått hårda pärmar, platt rygg och klotomslag.

Boken har fått blått klot i två olika nyanser

Klockorna i Östervåla

Den 12 februari 1896 mördades klockaren och postmästaren Johan Åkerlund i postlokalen som låg mellan kyrkan och kyrkskolan i Östervåla socken i nordvästra Uppland. Mordet uppklarades aldrig trots att en person erkände på dödsbädden. 

1934 skrev Eliel Löfgren denna bok om mordet och om polisens utredning. Löfgren var jurist och liberal politiker. Han var under 1910- och 20-talen liberal partiledare, justitieminister och utrikesminister. Lådan som skyddar boken har fått blått klot i två olika nyanser. 

Välskt band med skinn och marmorerat papper. En av böckerna har inte bearbetats.

Stieg Trenter

Från 1943 till sin 1967 skrev Stieg Trenter ett 30-tal deckare om fotografen Harry Friberg och hans kompanjon, kriminalintendent Vesper Johnsson. Här är tre av hans deckare. Som man kan se var de starkt nedslitna. Två har bundits in som välskt band med skinn och marmorerat papper. En av böckerna har inte bearbetats.

Per Eklund

Per.Ek@telia.com

Instagram: Bokverkstan

Facebook: Bokverkstan