Björn Malm

För konstnären Björn Malm, är kroppen inte bara en kropp utan även ett verktyg i sitt skapande.

Som signum i hans konstnärskap använder han kroppen som pensel, målar på kroppar och trycker dem på duken, eller skapar 3D avgjutningar av kroppar som leker med perspektiven. Han använder bland annat skägg och bröst som är tydliga attribut och djärva grafiska mönster. Dessa mönster i samklang eller motklang mot bakgrunden som är målad i grov textur eller det enkla rena. Med hjälp av spray  spetsduk mm ges en fysisk närvaro och en tredimensionell rymd. Kontrasten mellan de mänskliga former och det abstrakta resulterar i målningar och skulpturer som arbetar på flera nivåer samtidigt.

Han har erhållit ett Leonardo da Vinci Award och Varit med och ställt ut på ATIM Masters Award.

 

Under det senaste året har Malms konst visats på gallerier runt om i Europa så som Berlin, Bologna och Pezenas han har även ställt ut i New York tre gånger.

För en summering. – Jag köpte lite färg och duk. Sedan och jag vet inte varför så smetade jag silverfärg i ansiktet och tryckte det mot en svart duk och det blev skitbra!

Under 2019 var han med och startade upp Leksands Moderna, ett popup galleri.
När utställningar blivit inställda så har han istället ordnat konst i trädgården tillsammans med sin sambo. Konst som hänger utomhus på röda timmerväggar. Lador och boningshus blir fyllda med konst.
Och förhoppningsvis om allt går som det ska, så blir det Konstkollo sommaren 2020, i Siljansnäs. För barn och ungdomar i Leksands kommun.

Utbildningar:
Björn är autodidakt och hur han skapar är annorlunda. Han har dock gått några kurser i både skulptur och måleri. Framförallt på det fantastiska verksamhetshuset Gyllenkroken I Göteborg. Annars inom skapande har han framförallt utbildning som skrivarpedagog, så något, från ord till bild.

För tillfället läser han Kreativt entreprenörskap på Leksands folkhögskola.

Från början kommer Björn Malm från Karlskrona i Blekinge. Efter några år hit och dit flyttande och arbete som skidlärare sjöman men framför allt som fritidspedagog vilket har varit den mest omfattande professionen, så hamnade han i Göteborg. Där tilltog skrivandet och sedermera den bildliga konsten, Målande, skulptur och tryck. Där fast på vissa omvägar träffade han kärleken, en kvinna från Dalarna, Sofia. Och ännu mer skapande både av konst och barn hamnade paret i Almo utanför Leksand, på en liten gård. Tre blev fyra och där bor de nu. Han får ibland hjälp av barnen i sitt skapande både på gott och ont. Och sin sambo att organisera i texter och trolla bort poesin och trolla fram det mer lättförståelig.

info@bjornmalm.se
www.bjornmalm.se
facebook.com/bjornmalmart/
instagram.com/art_of_bjornmalm/